Czarne maliny - owoce o nadzwyczajnych właściwościach zdrowotnych
Owoce czarnej maliny stanowią najbogatsze źródło naturalnych antyoksydantów. Zawierają antocyjany, pochodne kwasu elagowego (elagotaniny) ponadto witaminy C i E oraz miedź i żelazo.
Szczególne znaczenie owoc ten odgrywa w prewencji zmian nowotworowych przełyku, żołądka , jelita grubego i jamy ustnej. Badania potwierdziły hamowanie proliferacji komórek nowotworowych i wpływ na apoptozę nie powodując zmian w komórkach prawidłowych. Badania in vitro wykazały również hamujący wpływ owocu na wzrost liniiHL-60(białaczka).
Elagotaniny występujące w malinach mają działanie przeciwbakteryjne. Wysoki poziom witaminy C wpływa pozytywnie na układ immunologiczny zatem jest nieoceniony przy budowie układu odpornościowego u dzieci i dorosłych.
Mgr Farmacji Barbara Rusiecka-Górniak
Naukowcy zmierzyli zawartość związków fenolowych i antocyjanów w czarnych i czerwonych malinach, a także w jeżynach, aby ocenić ich potencjał antyoksydacyjny i zdrowotne korzyści.
Ustalili, że czarne maliny, które są uprawiane w Europie Środkowej, mają większe korzyści dla zdrowia niż bardziej znane i popularne owoce w tej grupie.
Badacze wykazali nie tylko, że czarne maliny zawierają trzy razy więcej antyoksydantów, ale również poziom antocyjanów i fenoli był znacznie wyższy w porównaniu do innych owoców.
źródło: https://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/czarne_maliny_owoce_o_nadzwyczajnych_wlasciwosciach_zdrowotnych,3928.html
Napisz komentarz Anuluj